За мен

ЗДРАВЕЙТЕ!

Казвам се Тошко Вачев и вече  над 22 години творя икони с които искам да допринеса за утвърждаване на Християнството и вярата у българина. Иконата, която ме привлече и накара да за почна да изписвам е иконата на Пресвета Богородица „ Достойно Есть „. Исках да опитам дали мога да се справя с това предизвикателство. 

...МАТЕРИАЛА

Тъй като нямах опит и специални материали използвах чамова дъска, бои и четки от книжарницата. Изписах е на един дъх и реших , че с повече информация и упорство бих се занимавал с това християнско изкуство.

...ВЪВ ВРЕМЕТО 

През всичките тези години търсех информация за начина на изписване на една икона. Да се спазва канона и традициите на старите майстори. За направата на една икона използвам сух дървен материал/ чам /, който минава през няколко етапа на обработка. Дървото се реже по размер, китосва и шлайфа. Полага се основа лепило и плат.

...140 ГОДИНИ ИСТОРИЯ

След полагане на грунд / 8-10 пласта / същият се из шлайфа до гладкост. Подготвя се дъската за прехвърляне на модела и изписване на същия. Използвам материал който е на 140 години от Странджа планина.
Икона на Свети Мина Котуански

...ИЗПИСВАНЕТО

За изписването на една икона използвам яйчна темпера, металик ефект, позлата, златен варак, златен шлак-метал, злато свободно, сребро свободно, сребърен шлак метал, златен, сребърен и седефен контур, кристали „Сваровски” байц и лак.