Света Екатерина

Православната църква днес почита паметта на Света Екатерина. Тя е християнска светица и мъченица, една от най-образованите жени на своето време.  Православната църква я почита като великомъченица.
У нас празникът се свързва с това, че тя е покровителка на майките. Жените приготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близки хора за предпазване от болести, за здраве и благополучие.

Според преданието тя била  дъщеря на Конт, управител на Александрия в Египет по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава отлично образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Тогава заявява на родителите си, че ще се омъжи за онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства искали ръката й, но никой не бил одобрен. По-късно майката на Екатерина, която тайно изповядвала християнството, я изпраща при един отшелник, който я посвещава във вярата.  Преданието разказва как Екатерина се е срещнала с тогавашния император (вероятно Максимиан, Максимин II, или Максенций) и опитала да го убеди, че греши като преследва християните.  Екатерина успява да привлече към вярата жената на императора и много мъдреци, изпратени от него с цел да я върнат към езичеството. Всички те впоследствие са убити и обявени за мъченици. Императорът заповядва да вкарат Екатерина в затвора, където тя въвежда в християнството всички, които я посещават. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. То обаче се разпада, когато мъченицата го докосва. Тогава палачите я обезглавяват.  Преданието разказва как ангели отнасят тялото й в планината Синай, където през VI век византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на ранното християнско изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги.  Главен символ на Света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като „колелото на Екатерина“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *