Свети Власий Севастийски

Свети Власий Севастийски

Иконопис Тошко Вачев

  На 11 февруари източната православна църква почита Свети Власий Севастийски. Свети Власий е роден около  250 г. в областта Кападокия, в днешна югозападна Турция. Неговите родители, подобно на родителите на Пресвета Дева Мария, от малък го предават на Христа.  А той, като възлюбва Господа, се врича да пасе  Христовото стадо и става епископ. По времето на езическите римски императори обаче, особено при  Диоклетиан, всеки, посмял да откаже поклон пред езическите идоли и вярващ в Христос, сам подписвал смъртната си присъда. Започнали гонения и жестоки мъчения за християните. Оцелелите от мъченията вярващи бягали по гори и пещери.  Свети Власий бил неотлъчно до тях, за да ги утешава, причестява и с молитви да лекува болните. Той станал  приятел и на горските животинки.
Той е умъртвен след като е измъчван с побой, с железен гребен  и накрая обезглавен от Агриколаус по  заповед на Лициний.
Свети Влас често е изобразяван с един от инструментите при умъртвяването му – железният гребен. 

Той е лекувал  заболявания и проблеми, свързани с гърлото при деца и животни, извършвайки и много чудеса според агиографията

му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *